Hitte
Vanwege klimaatverandering zijn er steeds vaker hete dagen in Nederland. In uw tuin kunt u met met de juiste maatregelen zorgen voor verkoeling.
Tweederde van de gemeentegrond is van particulieren, dus alleen samen maken we het verschil. Tuinen met groen en schaduw zijn wel 5°C koeler dan een versteende tuin. Hierbij 5 tips voor verkoeling in uw tuin.
-
Plant een boom. Voor vogels en uzelf is de schaduw een koele plek. Bovendien houden bomen water vast bij droogte. Dit zorgt voor extra verkoeling.
Een boom heeft een koelere schaduw dan een gebouw.
-
Groene gevel. Een groene gevel of een groen dak houdt warmte buiten én koelt de lucht. Ook neemt het regenwater op.
-
Groene schutting. Een groene schutting zorgt voor schuilplaatsen en voedsel voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. Een ander idee is een waterschutting. Deze vangt water op, die u later kunt gebruiken in de tuin.
-
Watertuin. Regenwater stroomt naar een vijver. Dat is mooi, want bewegend water verkoelt. In ondiep water kunnen vogels drinken en baden. Daar knappen ze weer van op.
-
Gebruik geen airco. Deze zorgt voor nog meer hitte in de straat. Daarnaast is het slecht voor het klimaat en de energierekening: een week de airco aan staat gelijk aan een jaar koelkastgebruik.
Tegels eruit, groen erin
We doen als gemeente mee met het NK Tegelwippen. We willen natuurlijk zo hoog mogelijk eindigen, tussen de andere gemeenten van Nederland! De tussenstand is te zien in de Tegelteller. Zowel de gemeente als inwoners kunnen verwijderde tegels opgeven via de website van het NK Tegelwippen.
Biodiversiteit
Alle dieren, hoe klein ook, zijn nodig in de kringloop van de natuur. Sommige bijensoorten kunnen maar een paar meter vliegen. Daarom kan een enkele plant al een groot verschil maken.
Zie ook
- Infosheet RIVM: Weet wat je moet doen bij oververhitting
- Tuintips | Stichting Steenbreek
- Stappenplan voor een zorgeloze groene tuin | Huisje Boompje Beter
- Geveltuin | Aanvragen bij de gemeente