Apparaat stuk? Geef het een tweede leven!

Als een apparaat stuk gaat, is de eerste gedachte vaak: ‘Ik gooi het weg en koop een nieuwe.’ Maar het kan ook anders. Repareer, doneer of recycle kapotte apparaten. Zo vermindert de hoeveelheid afval. Ook scheelt het vaak in de portomonee. 

Of het nu een staafmixer, stofzuiger of heggenschaar is; een kapot elektrische apparaat kan vaak best nog langer mee. Hoe? Hierbij 5 tips:

1. Gebruik de garantie 

Heb je het apparaat minder dan twee jaar geleden gekocht? Dan valt een reparatie of vervanging van een onderdeel vaak nog onder de garantie. Neem hiervoor contact op met de fabrikant. Dat scheelt weer een nieuw apparaat!

2. Leer zelf repareren

Is het een eenvoudig probleem, dan is het vaak op te lossen met de handleiding. Doe-het-zelf video’s op YouTube zijn ook handig; daarin laten ze stap voor stap zien hoe je het apparaat kan repareren. Slim: om advies vragen in een facebookgroep over specifieke apparaten. 

3. Bezoek een Repair Café

Zelf geen twee rechterhanden? Grote kans dat de vrijwilligers je apparaat weer aan de praat krijgen.

In Heiloo is het Repair Café elke laatste zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.30 uur in het Trefpunt.  

4. Geef het gratis weg

Als repareren niet mogelijk is, plaats dan een ‘gratis op te halen’ advertentie. Bijvoorbeeld via Marktplaats of Facebook Marketplace. Of hang een briefje op het bord van de supermarkt. Soms kan iemand anders net dat ene onderdeel goed gebruiken om een ander apparaat te repareren!

5. Recycle je apparaat 

Is het apparaat echt niet meer te redden? Gooi een elektrisch apparaat niet in de prullenbak! Lever het in bij de winkel als je een nieuwe koopt. Of ga naar een van de speciale inzamelpunten voor elektronisch afval. Waardevolle grondstoffen worden dan hergebruikt.