Lokaal voedsel: eerlijker en gezonder

Lokale landbouw betekent voedsel eten dat van dichtbij komt. Bij biologische landbouw en veeteelt is er extra aandacht voor het milieu en voor dierenwelzijn. Beide zijn vaak milieuvriendelijker.

Lokale producten zijn vaak verser en hebben meer smaak. Bijkomend voordeel is dat er minder vervoer nodig is. Dat scheelt broeikasgassen.

Bij biologische landbouw is er extra aandacht voor het milieu en voor dierenwelzijn. Bijvoorbeeld door zonder chemische bestrijdingsmiddelen te werken. Biologische en biodynamische methoden zijn niet alleen goed voor de gezondheid van de bodem en de biodiversiteit, maar ook voor onze eigen gezondheid.

Kruidenrijk grasland

Boeren in onze gemeente kunnen een kruidenrijk grasmengel met korting kopen, dankzij een bijdrage van de gemeente. Kruidenrijk grasland is gezonder voor de grond én goed voor de biodiversiteit.

Een mengel bestellen kan via de site www.1001ha.nl van LTO en Urgenda. De gemeente wil op deze manier inzetten op natuurinclusieve landbouw. Dit is een vorm van kringlooplandbouw met aandacht voor de natuur en het landschap.

Korte ketens

In een korte keten tussen boer en consument, zijn er weinig tussenpersonen. Dit maakt het vaak eerlijker voor de boer. Er verdwijnt namelijk minder geld naar tussenhandelaren zoals groothandels, winkelketens of distributeurs. Restaurants die lokale producten kopen, ondersteunen zo de lokale economie.

Kringlooplandbouw

Lokaal voedsel, biologische landbouw, en kruidenrijk grasland horen allemaal bij 'kringlooplandbouw'. Met kringlooplandbouw is het mogelijk voldoende voedsel te produceren voor de groeiende wereldbevolking, zonder de aarde uit te putten.

De reststromen van de ene keten, zijn de grondstoffen voor een andere keten. Om tot zo’n circulair landbouwsysteem te komen, hebben we een transitie nodig waarin plantaardige en dierlijke productieketens slim aan elkaar worden geknoopt.

10 tips voor inwoners

1. Denk lokaal

Denk bij lokale producten aan heel Noord-Holland. Dat is een stuk dichterbij dan bijvoorbeeld Zuid-Europa of Zuid-Amerika.

2. Bezoek de markt

Op de markt komen verse producten vaak rechtstreeks van de boer.

Bij ’t Loo is op woensdag is er een gewone markt, op donderdag een biologische. Ook op andere dagen staat er soms een kraam.

3. Voedselcoöperatie

Leden van voedselcoöperaties, krijgen regelmatig een doos met verse, lokale producten.

4. Groente- en Fruitkist

Abonnement bij een lokale boeren, waarbij u elke week of maand een kist met seizoensgebonden producten krijgt.

5. Plant je eigen tuin

Eigen groenten, kruiden en fruit kweken is leuk, leerzaam, gezond en lekker.

6. Boerderijwinkels

Sommige boeren hebben een eigen winkel. Zo koop je direct bij de boer, vers en zonder tussenhandelaar!

7. Labels in de supermarkt

Op groente en fruit staat vaak uit welk land het komt. Ook kun je letten op biologische keurmerken.

8. Horeca die lokaal inkoopt

Als u restaurants bezoekt, die lokale producten gebruiken, ondersteunt u lokale ketens. Als u niet zeker weet of een product lokaal is, vraag het dan aan het personeel. Zo ontstaat meer vraag naar lokale producten.

9. Seizoensproducten

Gebruik een groente- en fruitkalender. Door te weten welke producten in welk seizoen beschikbaar zijn, kunt u beter lokaal inkopen doen. 

10. Vrienden en familie

Deel je ervaringen en tips met vrienden en familie. Uit onderzoek blijkt dat persoonlijke gesprekken anderen inspireert om ook lokaal te gaan kopen!