Warmtepomp

Vanaf 2026 zullen er geen nieuwe cv-ketels meer worden geplaatst in woningen in Nederland. Bij vervanging van de cv-installaties moeten mensen dan overstappen op een duurzamer alternatief. Een warmtepomp vervangt uw cv-ketel.

Dit kan een all-electric warmtepomp zijn, of een tussenoplossing: de hybride warmtepomp. Dit is een kleine warmtepomp die met een cv-ketel samenwerkt. 

Een keuze maken kan lastig zijn. Niet alle woningen zijn al geschikt voor een warmtepomp. Soms zijn er eerst andere maatregelen nodig, bijvoorbeeld betere woningisolatie. Wanneer er een module buiten de woning geplaatst wordt, kan er een vergunning nodig zijn. Dan zijn er nog verschillende typen warmtepompen. Om inwoners te helpen, organiseerden we in 2022 samen met Duurzaam Bouwloket een webinar over warmtepompen.

Animatie warmtepomp

Met een warmtepomp is het in uw huis in de winter warm, en in de zomer juist koel. Hoe een warmtepomp werkt, ziet u in onderstaande animatie. 

Hybride warmtepomp

Vanaf 2026 kunt u geen CV-ketel meer kopen. U kunt dan uw water en woning verwarmen met een warmtepomp. Er zijn twee categorie├źn, beide categorie├źn bevatten weer verschillende typen. De twee categorieen zijn: 

  • all electric warmtepompen
  • hybride warmtepompen

Een hybride warmtepomp is een gecombineerd apparaat. Het bevat zowel deel dat verwarmt met elektriciteit, als een deel dat verwarmt met gas. Het is dus een tussenstap naar een aardgasvrije woning. Een korte uitleg over hybride warmtepompen, ziet u in onderstaande animatie.