Vragen over het Warmteprogramma
Het warmteprogramma is een plan van de gemeente om woningen en gebouwen in de komende jaren van het aardgas af te halen en duurzamer te maken.
In het warmteprogramma maakt de gemeente duidelijk wat de voorkeursalternatieven voor aardgas zijn in de verschillende gebieden binnen de gemeente. Dit is gebaseerd op een uitgebreide afweging waarbij onder andere naar de kosten van de verschillende alternatieven wordt gekeken. In het programma presenteert de gemeente een planning voor de komende jaren, zodat inwoners weten welke stappen ze kunnen nemen en wat de gemeente in hun buurt zal aanbieden om inwoners te helpen met verduurzamen.
Het programma is nodig om te voldoen aan nationale en internationale afspraken over klimaatverandering. Nederland wil in 2050 volledig aardgasvrij zijn, en Heiloo zelfs al in 2040, en om dat te bereiken moet er nu actie worden ondernomen.
Ja, de ontwerpversie van het warmteprogramma wordt rond april ter inzage gelegd, zodat inwoners een zienswijzen kunnen delen. Ook kunnen inwoners hun mening geven tijdens de bijeenkomst en tijdens inspraakmomenten.
Eerder al hebben veel inwoners hun mening gegeven tijdens de bewonersraadpleging, die werd aangekondigd in de kranten. Dit is meegenomen in het warmteprogramma.
Nadat het definitieve warmteprogramma is vastgesteld, zullen er concrete uitvoeringsplannen per gebied, wijk of buurt gemaakt worden. Hierbij kunnen inwoners hun mening geven en actief meedenken en -ontwerpen.
In het warmteprogramma geeft de gemeente aan in welke gebieden ze voornemens is om aanwijsbevoegdheid in te zetten. Aanwijsbevoegdheid wil zeggen dat de gemeente de bevoegdheid krijgt om buurten, wijken of gebieden aan te wijzen waar in de toekomst gaslevering kan worden gestopt. Dit is nodig om te voorkomen dat we in de toekomst – wanneer steeds meer mensen overstappen op alternatieven voor aardgas – een kostbaar netwerk van gasleidingen in stand moet worden gehouden voor een klein aantal woningen.
In het warmteprogramma wordt nu alleen het voornemen tot inzetten van de aanwijsbevoegdheid worden opgenomen. Dat wil zeggen dat er een jaartal genoemd wordt, minstens 8 jaar in de toekomst, als beoogde einddatum voor gaslevering. Vervolgens wordt er dan een uitgebreid plan voor dat gebied opgesteld, waarin wordt aangetoond dat het haalbaar is om dat gebied binnen de beoogde periode los te koppelen van de levering van gas.
Voor sommige gebieden staat in het Warmteprogramma staat dat er binnen 5 jaar gestart wordt. Dit betekent dat er in dat gebied binnen 5 jaar in concrete stappen worden gezet richting een wijk waarin alle woningen aardgasvrij zijn. Dit kan zijn in de vorm van technische voorbereidingen, het ontwikkelen van een uitvoeringsplan voor het gebied of het aanbieden van ondersteuning.
Het Warmteprogramma wordt rond de zomer van 2025 officieel vastgesteld. Dit gebeurt nadat de gemeenteraad de uitgangspunten uit het ontwerp-Warmteprogramma heeft goedgekeurd, en de periode van zienswijze is verstreken (6 weken). Hierover wordt gecommuniceerd via de gemeentekrant. De gemeenteraad hoeft het Warmteprogramma niet goed te keuren; het college stelt deze vast. De gemeenteraad stelt alleen de uitgangspunten vast.
In de meeste gebieden in onze gemeente is een all electric oplossing de voorkeursvariant. Daarbij kunt u uw woning bijvoorbeeld verwarmen met een warmtepomp.
In de gebieden in onze gemeente is een grootschalig warmtenet technisch of financieel niet haalbaar. Er is bijvoorbeeld geen geschikte bron beschikbaar, of er zijn te weinig woningen om voldoende warmtevraag te hebben om een dergelijke bron rendabel te maken.
Ja, u kunt uw ketel vervangen. Maar misschien is de nieuwe CV-ketel dan nog niet afgeschreven tegen de tijd dat uw wijk aardgasvrij wordt.
Daarom kan het slim en voordeliger zijn om nu alvast te kiezen voor warmtepomp. Dat kan een electric warmtepomp zijn. Of u kunt overwegen een hybride warmtepomp te nemen als tussenstap, en wanneer uw CV-ketel is opgebruikt volledig over te stappen.
Er zijn subsidies en leningen beschikbaar om een warmtepomp te financieren. Het energieloket Duurzaam Bouwloket kan u informeren over mogelijke financieringen. U kunt ook op dit Klimaatplein kijken op de pagina over subsidies .