Waterdoorlatende Oosterzijweg
‘Dit is toch fantástisch?’vraagt projectleider Nick Huibers terwijl hij wijst naar de Oosterzijweg. Voorheen was er regelmatig wateroverlast door regen aan deze weg. Tijd dus voor een herinrichting door de gemeente.
Het asfalt werd vervangen door straatklinkers, met daaronder waterdoorlatende fundering. Deze fundering bestaat uit een bovenlaag van split; dit zijn de kleine steentjes. Daaronder een laag met grove stenen. Ook zijn er klimaatadaptieve kolken geplaatst.
Deze herinrichting heeft nogal wat voordelen! Projectleider Nick Huibers licht ze hieronder toe.
Voordelen
- Stenen zijn duurzamer dan asfalt. De toplaag van asfalt moet namelijk elke 10 tot 20 jaar vervangen worden. De klinkers gaan juist wel honderden jaren mee. Kijk maar eens naar de klinkers rondom het Witte Kerkje in Heiloo!
- Stenen kunnen we terugplaatsen na een wegopenbreking. Dit geldt niet voor asfalt: dat moet namelijk altijd vernieuwd worden. Die productie is een kostbare opgave, die bovendien veel energie kost en CO2-uitstoot geeft.
- De kolken zijn niet met het riool verbonden. Wel met elkaar. Ze zijn onder de weg door verbonden met een buis met gaatjes (wavicore), zodat het water de grond in kan lopen.
- Doordat er minder water naar het riool stroomt, gaat er minder water onnodig naar de waterzuivering. Dit scheelt energie bij de zuivering.
- Tussen de grove stenen zit 30% holle ruimte. Hier komt het water in terecht. Het loopt van hieruit verder de grond in.
- Doordat dit vertraagd gebeurt, is er een waterbuffer voor droge periodes. Dat is fijn voor de bomen langs de weg.
- De provincie is onder de indruk van dit goed werkende systeem, en heeft de gemeente subsidie toegekend.
- Belangrijkste voordeel: het systeem werkt! We hebben als test een grote bak water op de weg leeggegooid, en het water was binnen no-time verdwenen. Je ziet het letterlijk wegsijpelen in de weg. In 2024 was de natste mei ooit gemeten; de omwonenden zagen direct dat er minder wateroverlast was dan voorheen!