Waterbergende weg

Bij wateroverlast biedt een waterbergende weg een oplossing. Daarbij maken we onder de weg ruimte voor water. Zo voorkomen we wateroverlast.

Bij elke straat die we herinrichten, kijken we naar klimaatadaptatie. Klimaatadaptatie betekent: aanpassingen aan het veranderde klimaat. We kijken dan dus met welke aanpassingen we klimaatverandering kunnen opvangen. 

Regenbuien zijn steeds intenser en duren langer. Hierdoor ontstaat wateroverlast op sommige plekken in onze gemeente. In de zomer zijn er juist langere droge perioden, waar bomen en planten last van hebben. Een waterbergende weg is een oplossing voor zowel wateroverlast als droogte.

Westerweg

Onder de Westerweg zit fundering met holle ruimte. Deze maatregel is aangelegd over een deel van de Westerweg, namelijk tussen het Zevenhuizen en de Vennewatersweg.

Oosterzijweg

Bij de herinrichting van de Oosterzijweg wordt wateroverlast stevig aangepakt. Er worden meerdere maatregelen toegepast, zoals speciale straatkolken en – ook hier – fundering met holle ruimten. Projectleider Nick Huiberts vertelt er enthousiast over op de pagina over de Oosterzijweg

Hoe werkt de waterberging

Onder de straatstenen zitten twee funderingslagen met holle ruimte. Via ruime voegen tussen de straatstenen, komt het regenwater hier terecht. Vanaf de holle ruimtes kan het water langzaam in de bodem zakken.

De bovenste funderingslaag bestaat uit split. Dit is een waterdoorlatende ondergrond voor bestrating, die beter steun geeft dan zand.  

De tweede laag bestaat uit een grovere sortering, zoals menggranulaat. Menggranulaat wordt gemaakt van gebroken beton en metselwerkpuin. Dit komt vrij bij de sloop van gebouwen en woningen. Het gebroken puin is een nieuwe grondstof voor een sterke wegfundering.

Hemelwaterriool

Op steeds meer plekken in onze gemeente hebben we een tweede riool, speciaal voor regenwater. Dit heeft twee belangrijke voordelen.

  • Minder wateroverlast: Het riool voor afvalwater stroomt minder vaak over, dus is er minder wateroverlast.
  • Energie besparing: Er gaat er minder water onnodig naar de waterzuivering. Dit scheelt energie bij de zuivering. 

Wateroverlast voorkomen

Regenbuien zijn steeds intenser en duren langer. Hierdoor ontstaat wateroverlast op sommige plekken in Heiloo. In de zomer zijn er juist langere droge perioden, waar bomen en planten last van hebben.

Sinds de herinrichting van de Kerkelaan en Belieslaan is daar een extra rioolbuis onder de weg! Dit is ook zo bij de Westerweg (ter hoogte van het Zevenhuizen). Regenwater wordt hierin apart afgevoerd.

Regenpijp afkoppelen

Bij een herinrichting van een straat, kunnen bewoners hun regenpijp laten aansluiten op het tweede riool. Dit noemen we afkoppelen (van het gewone riool). Hoe meer bewoners dat doen, hoe minder vaak de straat blank zal staan bij een harde regenbui. Tijdens de herinrichting betaalt én regelt de gemeente het afkoppelen.

Inwoners die zelf willen afkoppelen, kunnen gebruik maken van de Subsidie Klimaatadaptatie.